5 tipp, hogyan enyhítsd az allergiás reakcióid otthon
2024. 04. 29.

Ebben a cikkben öt hasznos tippet mutatunk be, hogyan csökkentheted az allergiás reakcióidat egyszerű, otthoni módszerekkel.

Mi az allergia?


Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója ártalmatlan környezeti anyagokra. Ezeket nevezzük allergéneknek. 

Allergén lehet pollen, állatszőr, por, penészspóra, étel, gyógyszerek hatóanyaga stb. Az immunrendszer védekezés céljából antitesteket termel, amelyek a veszélyesnek ítélt allergénekhez kötődnek, és gyulladásos választ idéznek elő, amely tünetek megjelenését okozza.

 

Az allergia számos kellemetlen tünetet tud okozni:

 • tüsszögés
 • orrfolyás, orrdugulás
 • viszketés
 • könnyezés, vörös szem
 • kipirosodás
 • bőrkiütés, ekcéma, csalánkiütés
 • súlyosabb esetekben légzési nehézségek

 

Hogyan enyhítsd az allergiás reakcióid?

 

 1. Tartsd tisztán a lakást

Az allergiás reakciókat, ahogy fentebb is írtuk, az allergének váltják ki. Így az elsődleges, amit tehetsz a tünetek csökkentése érdekében, ha minél inkább megtisztítod az allergiádat kiváltó anyagoktól a környezeted. Rendszeres takarítás, különösen a porszívózás és nedves portalanítás, létfontosságú az allergének mennyiségének csökkentésére otthon. A HEPA-szűrővel ellátott porszívók különösen hatékonyak a mikroszkopikus részecskék, például poratka, pollen és állati szőr felfogásában.

Válassz illatmentes, allergénmentes tisztítószereket, amelyek nem tartalmaznak irritáló vegyi anyagokat. 

 

 1. Légcsere

Az elv itt is hasonló, mint a lakás takarításánál. A levegőt is igyekezz minél inkább megtisztítani a számodra tünetet okozó allergénektől. 

Szellőztess rendszeresen - a legjobb időpont a szellőztetésre általában kora reggel, vagy késő este, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció a levegőben.

Egy minőségi légtisztító hasznos beruházás lehet, és az allergiád enyhítésén túl, a légszennyezés okozta káros anyagokat is eltávolíthatod otthonod levegőjéből.

 

 1. Hipoallergén huzatok

Az ágyneműk, párnák, és matracok esetében hipoallergén huzatok használata csökkenti az allergének felhalmozódását.

 

 1. Ellenőrizd a lakás páratartalmát

Ellenőrizd, hogy a páratartalom ideális-e az otthonodban (általában 30-50% között ajánlott). Túl száraz levegő irritálhatja a légutakat, míg a túlzott páratartalom penész növekedését segítheti elő.

 

 1. Vény nélkül kapható termékek az allergia kezelésére
 • Antihisztamin

Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a hisztamin hatását a szervezetben, ami az allergiás reakciók során gyulladást és olyan egyéb tüneteket okoznak, mint pl. viszketés, tüsszögés és orrfolyás. Cetirizin és loratadin a két leggyakoribb hatóanyag, amelyeket napi egyszeri adagolás formájában lehet bevenni, és gyorsan enyhíthetik az allergiás tüneteket anélkül, hogy jelentős álmosságot okoznának, ami régebbi típusú antihisztaminok mellékhatása volt. Kérd ki orvosod vagy gyógyszerészed véleményét, mielőtt választanál!

 • Orrspray

A nátrium-kromoglikát tartalmú orrcseppek hatékonyan csökkenthetik az orr nyálkahártyájának gyulladását és segíthetnek az allergiás orrdugulás enyhítésében. Ezek a sprayk stabilizálják a hízósejteket, így megakadályozzák a hisztamin és egyéb gyulladásos mediátorok felszabadulását. Általában a használatukat az allergiaszezon kezdete előtt kell megkezdeni a legjobb eredmények érdekében, és rendszeresen kell alkalmazni a szezon folyamán.

 • Szemcsepp

Allergiás szemtünetek, mint a viszketés, vörösség és irritáció kezelésére használhatók antihisztamin tartalmú szemcseppek, amelyek gyorsan enyhítik a kellemetlen tüneteket. A „mesterséges könnyek” típusú szemcseppek pedig segítenek pótolni a könnyréteg hiányát, csökkentve ezzel a szemek szárazságát és irritációját. Ezeket a cseppeket naponta többször is lehet alkalmazni, és jól kombinálhatók más allergia elleni kezelésekkel.

 

Ezeket a termékeket általában könnyen megtalálod a helyi gyógyszertárakban vagy online. Mindig olvasd el az utasításokat, és kérj tanácsot gyógyszerésztől a megfelelő használat érdekében!

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés