Hogyan készülj fel a nyári hőségre?
2024. 05. 23.

A nyár adta örömök mellett a hőség és az erős napsugárzás okozhat nem várt egészségügyi panaszokat. Megfelelő felkészüléssel és tudatossággal azonban megelőzhetőek a komolyabb problémák. Ebben a cikkben megmutatjuk, mire figyelj fokozottan a nyári időszakban az egészséged védelme érdekében.

Hogyan készülj fel a nyári hőségre?

 1. Fényvédelem

A káros UV-sugarak elleni védelem nem csak esztétikai szempontból fontos. Az UV-sugaraknak való túlzott kitettség a leégésen túl növeli a bőrrák kockázatát, gyorsítja a bőr öregedését, és számos bőrelváltozást okozhat. Ezért rendkívül fontos, hogy napi szinten óvjuk magunkat a közvetlen UV-sugárzástól.

Viselj sapkát, UV-szűrős napszemüveget, és amennyiben lehetőséged adódik rá, tartózkodj az árnyékban. Emellett pedig napi szinten használj fényvédőt a ruha alól kilógó bőrterületeken!

 

Megfelelő fényvédő kiválasztása

A fényvédők kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni:

 1. SPF érték: Az SPF (Sun Protection Factor) jelzi, hogy a fényvédő mennyi ideig nyújt védelmet a nap ellen. Például, ha valaki normál esetben 10 perc alatt leégne, akkor egy SPF 30-as fényvédő használatával ez az idő 30-szorosára nő, azaz 300 percre (5 órára). Általánosan javasolt a legalább SPF 30-as értékű fényvédő használata.
 2. Széles spektrumú védelem: Olyan terméket válassz, amely mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen véd.
 3. Vízállóság: Különösen fontos, ha strandra mész vagy sportolás közben megizzadsz, hogy a fényvédő vízálló legyen.
 4. Bőrtípusnak megfelelő formula: Figyelj arra, hogy a fényvédő összetétele megfelelő legyen a saját bőrtípusodnak (zsíros, száraz, érzékeny, stb.).

 

 

 1. Hidratálás
 1. Ivóvíz fogyasztása: Fogyassz naponta legalább 2-3 liter vizet. A pontos mennyiség függ az egyéni szükségleteidtől és az adott nap fizikai aktivitásod szintjétől.
 2. Elektrolitok: Hőségben vagy intenzív fizikai mozgás során nem csak vízre, hanem elektrolitokra is szükséged van. Sportitalok vagy elektrolit tabletták segíthetnek a nátrium, kálium és magnézium pótlásában.
 3. Gyümölcsök és zöldségek: Az olyan magas víztartalmú ételek, mint a görögdinnye, uborka, őszibarack és narancs is hozzájárulnak a folyadékbevitelhez.
 4. Kerüld az alkohol és koffein fogyasztását: Ezek az italok dehidratáló hatásúak, így érdemes korlátozni a fogyasztásukat a nyári hőségben.

 

 1. Hőguta megelőzése és kezelése

A hőguta egy olyan súlyos állapot, amely akkor alakul ki, amikor a test hőmérséklete túl magasra emelkedik (40°C fölé), és a test már nem képes megfelelően hűteni magát – leáll a verejtékezés, a bőr kipirul és a keringés fokozatosan leáll. A hőguta életveszélyes lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Hőguta megelőzése

 1. Kerüld a közvetlen napfényt: Próbáld elkerülni a közvetlen napfényt a legmelegebb órákban (10 -16 között).
 2. Viselj könnyű, szellős ruházatot: Olyan ruházatot válassz, amely lehetővé teszi a bőr lélegzését és elősegíti a hőleadást.
 3. Hűtött terek: Ha lehetséges, tartózkodj légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban.
 4. Gyakori hűtés: Használj hideg borogatást, ventilátort, vagy hűsítő fürdőt, hogy szabályozd a testhőmérsékleted.

Hőguta kezelése

 1. Azonnali hűtés: Ha valaki hőguta tüneteit mutatja (zavartság, forró és száraz bőr, gyors pulzus, hányinger), azonnal vidd hűvösebb helyre!
 2. Orvosi segítség: Hívj mentőt vagy keress azonnali orvosi segítséget! A hőguta életveszélyes, és gyors beavatkozást igényel.
 3. Hidratálás: Amíg az orvosi segítségre vársz, próbáld meg hidratálni a beteget, ha eszméleténél van és képes inni.

 

Készülj fel a nyárra tudatosan! Látogass el weboldalunkra további tippekért, tanácsokért vagy keresd fel gyógyszertárunkat személyesen!

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés