Hogyan kezeld a tavaszi gyomorégést?
2024. 04. 17.

Te is gyakran szenvedsz gyomorégéstől a tavaszi szezonban? Olvass tovább, ebben a bejegyzésben adunk 7 gyakorlatias tippet, hogyan tudod hatékonyan kezelni a gyomorégést.

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés, másnéven reflux, egy igen gyakori emésztőrendszeri probléma. Gyomorégésnek azt nevezzük, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ezzel kellemetlen, égő/maró érzést okozva.

A gyomorégés nem csak egy kellemetlen, és zavaró állapot, de hosszú távon károsíthatja a nyelőcsövet, ezzel más, komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezetve.

 

Miért gyakoribb tavasszal a gyomorégés?

Tavasszal megérkezik a jó idő, vele együtt a húsvéti időszak is. Ilyenkor a téli otthonülést felváltják a családi-baráti összejövetelek. Ezzel pedig azok az étrendi, és étkezési szokásokban történő változások is, amik gyomorégéshez vezethetnek.

Ilyenek például:

 • Több zsíros, fűszeres étel, csokoládé, kávé vagy szénsavas ital fogyasztása
 • Alkohol, dohányzás
 • Túlevés

Ezeken kívül tavasszal a ruhatárunk is megváltozik. A szűk ruházat -különösen derékrésznél- növelheti a hasi nyomást, ami hozzájárulhat a gyomorsav visszaáramlásához a nyelőcsőbe.

Megannyi más testi tünethez hasonlóan, gyomorégést a stressz is okozhat.

 

Hogyan kezeld a tavaszi gyomorégést?

1. Étrendi változtatások

 • Figyeld meg, mely ételek okoznak nálad gyomorégést, és próbáld meg őket elkerülni.
 • Fogyassz sok zöldséget, lehetőség szerint alacsony savtartalmúakat, mint a cukkini, sárgarépa, vagy édesburgonya. Próbáld kerülni a savas gyümölcsöket pl. narancs, paradicsom.

2. Kisebb étkezések

 • Próbálj meg naponta többször, kisebb adagokat enni, hogy csökkentsd a gyomor terhelését.
 • Lassan, nyugodtan egyél, alaposan rágd meg az ételt.
 • Figyeld a tested jelzéseit! Ha azt érzed jóllaktál, fejezd be az evést! Ne várd meg a „majd kipukkadok” érzést.

3. Mozgás

Az étkezések után, ha lehetséges, sétálj egy rövidet, hogy segítsd az emésztést, valamint kerüld a lefekvést, illetve a teljes vízszintes pozícióban való fekvést, közvetlenül evés után.

4. Kerüld a dohányzást!

A dohányzás lazítja a nyelőcső alsó záróizmát, ami elősegítheti a gyomorsav visszaáramlását.

5. Ruházat

Viselj kényelmes, laza ruhákat, amelyek nem szorítják a hasad.

6. Alvási pozíció

 • Kaphatóak reflux párnák, amelyek segítenek megemelni a törzsed alvás közben, ezzel megakadályozva a sav visszaáramlását a nyelőcsőbe.
 • Aludj a bal oldaladon: ebben a pozícióban a gyomor alacsonyabban helyezkedik el, mint a nyelőcső, így nem fog tudni a gyomor tartalma a nyelőcsőbe áramolni.

7. Gyógyszertári készítmények:

 • Savkötők: Ezek a gyógyszerek gyorsan enyhítik a gyomorégést, mivel semlegesítik a gyomorsavat. Rendkívül hatékonyak a gyomorégés azonnali enyhítésére.
 • H2-receptor blokkolók: Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelődését azáltal, hogy blokkolják a gyomor hisztamintermelését, ezáltal csökkentik a savtermelést. Hatásuk lassabb a savkötőnél, azonban tartósabb.
 • Protonpumpa-gátlók: A legfejlettebb gyógyszerek közé tartoznak a gyomorégés kezelésében, mivel közvetlenül a gyomorsav termeléséért felelős sejteket célozzák meg. Hatásukat szedéstől kezdve 1-3 nappal később fogod csak érezni.
 • Alginátok: Egy természetes anyag, ami segít megvédeni a nyelőcsövet a gyomorsavtól, védőgátat képezve a gyomor, és a nyelőcső között. Abban az esetben válaszd ezeket a készítményeket, ha a panaszok lefekvés után kezdődnek.

Amennyiben gyógyszeres kezelés mellett döntesz, mindenképp konzultálj előtte orvosoddal, vagy kérd ki gyógyszerészed véleményét!

 

A tavaszi gyomorégés kellemetlen lehet, de a fent említett tippek segítségével reméljük, Neked is sikerül hatékonyan úrrá lenni rajta! Ne hagyd, hogy a gyomorégés gátat szabjon a tennivalóidban!

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés