Újraélesztés hete a 100 Éves Patikában
2019.01.21
Helyszín: 4400. Nyíregyháza, Hatzel tér 1.

Az Újraélesztés hete zárásaként február 25-én, pénteken délután két órától előadással egybekötött, ingyenes életmentő tanfolyamon vehettek részt az érdeklődők a nyíregyházi 100 éves Patikában. A TEVA Gyógyszertár képviselői évek óta járják az országot, hogy a TEVAgy a hős! program nagyköveteként megtanítsák azt az öt lépést, amit elsajátítva a gyermektől a nyugdíjasig bárki megmentheti bajba jutott embertársa életét.

 

Négy perc, ennyi kell ahhoz, hogy miután leállt a szív, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdjenek. Ezért van szükség a hétköznapi hősök segítségére, akiknek nem az a feladatuk, hogy újraindítsák a beteg szívét, hanem az, hogy míg a mentők kiérnek, a mellkasnyomásokkal – a szívverést imitálva – vért juttassanak az agyba. Megdöbbentő a statisztika: hazánkban ezer emberből csupán 17 tud és mer életet menteni, miközben naponta átlagosan hetven esetben lenne szükség a civil beavatkozásra.

 

S hogy mit kell tennünk a bajban?

 

Mindenekelőtt gondoskodjunk saját magunk és a beteg biztonságáról. Győződjünk meg arról, hogy a beteg reakcióképes-e. Rázzuk meg a vállát, kérdezzünk tőle valamit. Ha nem reagál, az azt jelenti, hogy eszméletlen. A második lépésben fektessük hanyatt kemény talajon, a fejét hajtsuk hátra, szabaddá téve a légutakat. Ezután hajoljunk közel a beteg szájához. Ha nincsen hallható légzés és a mellkasa sem emelkedik, akkor a sajnos nem lélegzik. Hívjuk a mentőket vagy kérjünk meg erre valakit, és kezdjük el a szívmasszázst. Helyezzük egymásra a két kezünket, az alsó tenyerünket tegyük a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen. Nyomjuk le a mellkast körülbelül öt, legfeljebb hat centiméter mélyre percenként.

 

A szakemberek patikánkban egy felfújható gumilabda segítségével mutatták be a  mozdulatsort, amit aztán otthon is lehet gyakorolni. Mint mondták: minél többet gyakorolunk, annál magabiztosabbá válunk, nő a bátorságunk és ott is merünk segítséget nyújtani, ahol mások talán nem.

 

Tekintse meg a programon készült felvételeket galériánkban.

4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2021 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés