Egészségnap a 100 Éves patikával
2019.05.01 2019.05.01

Március elejétől több nyíregyházi oktatási intézmény egészségnapján vett rész a 100 Éves Patika. Munkatársunk öt általános és tíz középiskolában mérte a diákok és a pedagógusok magnézium-, illetve C-vitamin-szintjét. A csupán néhány perces teszt nagyon népszerű volt a fiatalok és a felnőttek körében egyaránt, hiszen újdonságnak számít és semmiféle kellemetlenséggel, fájdalommal, szúrással nem jár, az ehhez használt villámdiagnosztikai eszköz pedig modern és figyelemfelkeltő. A Vitastiq működésének lényege, hogy a test elektromos és mágneses rezgéseit meghatározott meridián pontokon mérve kideríti, hogy abban a pillanatban milyen magas a szervezet magnézium- és C-vitamin-szintje. A mérések jó eredménnyel zárultak úgy a diákok, mint a tanárok részéről, általánosságban elmondható, hogy magnéziumszintje sokaknak alacsonyabb volt egy kicsit. Ennek egyik oka, hogy a C-vitamin – aminek mennyiségére hatással lehet egy enyhe megfázás is – az étkezés során, a zöldségekkel, gyümölcsökkel könnyebben pótolható. A szervezet magnéziumszintjére hatással van a stressz és a sport. Többen kérdezték, hogyan a vitamintabletták mellett mit kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy normalizálódjon a magnéziumszintjük: ilyenkor érdemes több halat, spenótot, sóskát, valamint hüvelyeseket, magvakat enni.

Hegymeginé Sulyok Lívia ifjúsági védőnővel a Krúdy Gyula Gimnázium egészségnapján beszélgettünk. A szakember elmondta: egyre többet foglalkoznak az oktatási intézmények is a gyerekek egészségfejlesztésével- és nevelésével. Amellett, hogy az osztályfőnöki órákon beszélgetnek a diákokkal, szeretnék interaktív programokkal ráirányítani a diákok figyelmét arra, mennyire fontos az egészségük védelme.

Az ifjúsági védőnők egymást segítve és támogatva arra törekednek, hogy minél több általános és középiskolában rendezhessék meg a szűrőnapot, ahol a vérnyomás-, vércukorszint-, testzsír- és szén-monoxid-mérés mellett az energiaital, az alkohol és a drogok szervezetre gyakorolt hatásáról beszélgetnek a gyerekekkel. A rendőrség bűnmegelőzési és rendészeti osztályának munkatársai is kitelepülnek, a részeg-szemüveg és a motoros szimulátor nagy kedvence a fiataloknak, akik mentőtiszt hallgatók segítségével elsajátíthatják az elsősegélynyújtás és újraélesztés alapjait is. A családvédelmi szolgálat standjánál a fogamzásgátlásról, a nemi betegségekről és a hetedik osztálytól kötelező Hepatitis B elleni védőoltásról tudhatnak meg többet.

Hegymeginé Sulyok Lívia hozzátette: kollégáival igyekeznek évről évre színesebbé tenni az rendezvényeket. Felmérik a diákok igényeit is, és a következő esztendőben már azokhoz igazítják az egészségnapot.

Bár a legtöbb iskolában tavasszal tartják az egészségnapot, a prevenciós és szűrőprogram természetesen ősszel is folytatódik.

További fotókat galériánkban tekinthetik meg.

4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2021 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés