A nyíregyházi Varázslóképző Intézet vendégei voltak a Pitypang Tagintézmény óvodásai
2020.02.02

A 2018. április végén indult ingyenes program keretében a 100 Éves Patika és A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesület közös, interaktív foglalkozásokat szervez a nyíregyházi óvodás csoportok számára. A program koordinátora és aktív résztvevője az Egyesület elnöke, Nagy Szabina önkormányzati képviselő is.

 

Csütörtökön a Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének óvodásai voltak azok a szerencsések, akik bepillantást nyerhettek a gyógyszertár és az orvosi rendelő kulisszái mögé. A vidám és tartalmas eseményről a patika így ír:

A Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének Katica, Őzike, Maci és Pillangó csoportja volt január 30-án, csütörtökön a 100 Éves Patika és Varázslóképző Intézet vendége. A huszonnégy gyermek bepillanthatott a mágusok mindennapjaiba, hiszen már érkezésükkor kaptak egy-egy nyelvlapocnak álcázott varázspálcát, majd miután megtanulták a megfelelő varázsigét, dr. Molnár-Katona Nikoletta gyógyszerész és bájitaltan tanár irányításával, valamint egy mozsár segítségével eltüntették a kristályos kámfort.

Az ovisok ezután három csoportra osztva vágtak neki a rájuk váró varázslatos kalandnak. A laboratóriumban, azaz a gyógyszertár boszorkánykonyhájában a száraz, repedezett bőr ellenszerét keresték – és meg is találták! Apró, fehér tégelyekbe zárták a citrom, a levendula és a menta esszenciájával elkevert csodakenőcsöt, ami gyógyír a hidegtől és széltől cserzett kezecskékre. A vizsgálóban, más néven a titkok kamrájában dr. Zajácz Tamás gyógyszerész és tapasztalt mágus várt a gyerekekre, hogy megmutassa nekik a varázslók eszköztárát, például a Szemfüles Sztetoszkópot, amivel még a vastag pulcsin keresztül is hallhatták egymás szívdobbanását, a PazarÉsPontos Pulzoximétert, ami az ujjukra csippentve kitalálta, mennyi oxigén van a vérükben. Mivel ügyesen felismerték az eszközöket, jutalmul kaptak egy-egy kesztyűlufit, amit maguk színezhettek ki. A váróterem is átalakult képzeletbeli tornateremmé, ahol Nagy Szabina a lábujjuktól a fejük búbjáig átmozgatta a kicsiket mondókázás és körjátékozás közben. A varázslatos délelőtt röntgenszem- és memóriagyakorlattal ért véget, az ovisoknak meg kellett találniuk a lefordított kártyák párját.

Reméljük, ha legközelebb gyógyszertárban vagy orvosi rendelőben járnak, eszükbe jut mindaz, amit a 100 Éves Patika és Varázslóképző Intézetben láttak-hallottak, és nem fognak félni a doktor nénitől, doktor bácsitól.

Cél, hogy a gyerekek ne féljenek!

Dr Zajácz Tamás gyógyszerész elmondta, hogy a kisgyerekek alapvetően félnek mindentől ami újdonság, ráadásul a rideg fehér orvosi rendelő nem tűnik túl barátságosnak ezért céljuk, hogy közelebb hozzák ezt a világot a gyerekekhez. Úgy érzi, ez abszolút sikerül:

„A gyerekek élvezik, direkt úgy vannak kitalálva a programok, hogy számukra érthető és játékos legyen. Mindig mosollyal és visszavágyódással mennek el, hogy majd még jönnek – általában így válunk el.”


Dr Zajácz Tamás a vérnyomásmérő működését magyarázza

Már többször előfordult az is, hogy félénk gyerkőcök érkeztek hozzájuk, de a sok érdekes feladatnak köszönhetően a körülbelül másfél óra végére ők is nyitottabbá váltak.

Akár a jövő gyógyszerészei is lehetnek!

A Gyermekek Háza Déli Óvoda Pitypang Tagintézményének vezetője, Éles Gizella is csak megerősíteni tudta dr Zajácz Tamás szavait:

„A gyerekek az óvodába tartó visszaúton a patikában szerzett élményeikről meséltek egymásnak. Minden eszköz nagyon tetszett nekik és lelkesen mondták el egymásnak, hogy ki milyen illatú krémet készített.”

Az óvodában nem tudnak ilyen programot biztosítani, soha ilyen tapasztalatai még nem voltak a gyerekeknek, ez igazán különleges másfél óra volt a kicsik számára. Végre a gyógyszerész pult másik oldalát is megismerhették és ezek az élmények teljesen elbűvölték őket. Ráadásul a kedves gyógyszerészek nagyon könnyen megtalálták velük a közös hangot, mindenki belopta magát a gyerekek szívébe.

Nem mellesleg a jelenlegi tanuláshoz is passzolt a program, hiszen télen nem csak a télről, mint az évszak jellegzetességeiről tanulnak az óvodában, hanem arról is, hogyan kell bánni a testükkel amikor betegek: vitaminokat bevenni, sokat pihenni és most már valószínűleg a krémezés is a napi rutin része lesz…

 

Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-nyiregyhazi-varazslokepzo-intezet-vendegei-voltak-a-pitypang-tagintezmeny-ovodasai-2020-02-02?fbclid=IwAR0u8jBQgwKFUOqi1yNtUVgIAAWIdgE1RcU0X1r-Ysi7k479wureaBI3lWo

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2022 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés