Tájékoztató a koronavírusról
2020.03.06 2020.03.06

Tájékoztató a koronavírusról

forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos tájékoztatója 2020.02.27.

 

Koronavírusok:

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben, mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhat. A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet.

A legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19 fertőzést okozza. 

 

A COVID-19 jellemző tünetei:

A betegek nagy részénél láz, száraz köhögés, fáradtság a jellemző tünet, de előfordulhat fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés is. Néhány embernél a fertőzés tünetmentesen zajlik le. Szintén elmondható, hogy a megfertőződött emberek túlnyomó többsége (kb. 80%) különleges kezelés nélkül is meggyógyul.

 

A betegség terjedése:

Mint a legtöbb légúti megbetegedésnél, a COVID-19 esetében is cseppfertőzéssel terjed a betegség, emberről emberre. Ezért kiemelt fontosságú a megfelelő köhögési etikett és kézhigiéné.

 

Kéz és környezeti higiéné:

Kiemelt fontosságú és a fertőzés terjedését lassíthatja a gyakori szappanos vizes kézmosás és alkohol tartalmú kézfertőtlenítők használata.

 

Köhögési etikett:

A száj és az orr elfedése/eltakarása tüsszentés és köhögés alatt orvosi – egészségügyi maszkok alkalmazásával, papírzsebkendővel. Amennyiben ez nem érhető el, inkább a könyökhajlatba köhögjön, tüsszentsen az ember, ne a kezébe.

 

Vannak-e speciálisan a koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerek?

Jelenleg nem rendelkezünk ilyen gyógyszerekkel, sem megelőzés, sem kezelés céljából. A fertőzötteket megfelelő gondozásban kell részesíteni, optimális támogató kezelés formájában. Vannak kísérleti, vizsgálati fázisban kezelési lehetőségek, amelyek klinikai vizsgálatokra várnak. A WHO igyekszik e folyamatot felgyorsítani (WHO, 2020).

 

Szájmaszk használata:

A szájmaszk használata egészséges ember esetén nem javasolt, valódi védelmet nem nyújt, csak álbiztonságot jelent. 

 

Koronavírus - ingyenesen hívható telefonszám- (06-80-277-455, 06-80-277-456)

 

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2022 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés