A Bocskai utca mesélő házai
2022.09.16 2022.09.16
Helyszín: Nyíregyháza, Bocskai utca

Kevésbé mosolygós arcát mutatta az időjárás múlt pénteken, de ez sem tartotta vissza a nyíregyházi 100 Éves Patika sétanapjához csatlakozókat, akik a nyári szünet utáni első alkalommal is Ilyés Gábor helytörténész vezetésével barangolhatták be a megyeszékhely egy kiválasztott szegletét – ezúttal a Bocskai utcát. A csapat a Kossuth térről indult pontosan 17 óra 17 perckor, s első utunk a római katolikus társszékesegyházhoz vezetett, ahol megtudtuk: a Bocskai utca Nyíregyháza legrégebbi utcái közé tartozik. Eredetileg Orosi utcának nevezték – hiszen ez az út vezetett ki a városból Oros felé –, 1860-ban Nagy Orosira cserélték, majd 1890-től újra csak Orosi utcaként szerepelt a térképeken. A mai nevét 1910-ben kapta, s Bocskai István erdélyi fejedelem nevét őrzi, aki hajdúvárossá nyilvánította Nyíregyházát. Ezután törvényház felé vettük az irányt. Az épület falát díszítő Bocskai-bronzplakett (Balogh Géza alkotása) mellett készítettünk egy csoportképet is. A kereszteződésnél ismét megálltunk, és tátott szájjal hallgattuk egy 1930-as, nagy port kavart bűntény részleteit, melynek helyszíne a mai Frei kávézó volt. 

 

A megyeszékhelynek 109 helyileg védett épülete van, ebből kilenc a Bocskai utcán található. Van itt egy műemlék épület, a 26. szám alatti; ezen a helyen működött Jurás Lajos vendéglője, ami Krúdy Gyula nyíregyházi vonatkozású írásaiból ismerős lehet. A második nagy kereszteződésen átkelve eltöltöttünk néhány percet az Inczédy-ház emlékét idéző tábla előtt, majd folytattuk utunkat a nagy SZTK-ig, aminek megismerkedhettünk kicsit sem hétköznapi történetével. Kevesen tudtuk, hogy eredetileg zsidó kórház lett volna, ám nem volt elég pénz a befejezéséhez, így került megyei tulajdonba. 

 

A helyismereti kirándulás az utca végén álló trafó megtekintésével ért véget, a résztvevők kaptak egy-egy példányt Ilyés Gábor Emlékjelek című kiadványának szeptemberi számát. A legkitartóbbak még elsétáltak a Hatzel téri patikához, illetve a mellette lévő Hova tűnt Sanyi?-hoz. Megállapítottuk, hogy a másfél óra alatt közel három kilométert tettünk meg. Mindenki jóleső érzéssel fogadta a kuponokat, amit kávéra és limonádéra válthat. Legközelebb, október 21-én a társaság Krúdy Gyula nyomába ered a Szent István utcán.

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés