Egyházművészeti remekek nyomában
2019.11.27 2019.11.27
Soha annyian nem csatlakoztak Séta. Társaság. Egészség. elnevezésű programunkhoz, mint november 20-án, szerdán: közel ötvenen indultunk útnak a Kossuth térről Ilyés Gábor vezetésével. Csatlakozott kibővült csoportunkhoz a nyíregyházi olimpikon, Helebrandt Máté gyalogló is, aki hamarosan útra kel, hogy egy külföldi edzőtáborban készüljön az előtte álló megmérettetésekre. 
 
Ilyés Gábor betartotta októberi találkozónkon tett ígéretét, így a séta első állomása az Egyházművészeti Gyűjtemény volt, amit 1983-ban alapított dr. Timkó Imre megyéspüspök azzal a céllal, hogy összegyűjtse, tudományosan feldolgozza és az érdeklődők számára bemutassa  a görögkatolikus magyarság történelmi és művészeti emlékeit. Az ikonokról, ikonosztázion töredékekről, ötvös és liturgikus felszerelési tárgyakról, textilekről és evangéliumos könyvekről Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna levéltáros mesélt nekünk, majd röviden szólt a Papnevelő Intézet történetéről is. Sétánkat a Szent Miklós ivókútnál zártuk, amiről Ilyés Gábor helytörténész elmondta: Tóth Sándor szobrászművész alkotását 1996. augusztus 18-án adták át. Az ivókút oszlopán négy dombormű található, az egyiken felirat, a többin a püspök életéből vett epizódok láthatók. 
 
Az év utolsó várostörténeti túrája több szempontból is különleges lesz, egyrészt a rendhagyó időpont miatt, hiszen kivételesen nem szerdán, hanem december 14-én, szombaton találkozunk, s a szokásos délelőtti indulás is későbbre, 15.30-ra tolódik, így a megyeszékhely nevezetességeit az ünnep fényeinek megvilágításában ismerhetjük meg.
 
A fotókat galériánkban tekinthetik meg.