Koronavírus elleni védőoltás
2021. 01. 15.

Az utóbbi hetekben ismerősként és ismeretlenként egyaránt sokan kérték ki a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban a véleményem, ezért úgy döntöttem, leírom és közzéteszem. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem immunológus, sem virológus, gyógyszerész vagyok, aki a védőoltásokról az egyetemen és továbbképzéseken szerezte a tudását. Ezek alapján alakult ki a szilárd álláspontom, amit egy, a témával kapcsolatos előadáson látott grafikon még inkább megerősített.

Az ábra azt illusztrálta, mekkora volt a gyermekhalandóság addig, amíg nem léteztek azok a védőoltások, melyeket ma már minden csecsemő megkap, és hogyan alakult ez a ráta a vakcinák beadása után. Nem hiszem, hogy újat mondok: a védőoltásoknak köszönhetően drasztikusan visszaesett a 18 éven aluliak halálozási aránya.

Fontos tudni, hogy a most Magyarországon elérhető Pfizer-BioNTech védőoltás végigment egy rendkívül szigorú és precíz engedélyezési eljáráson, ez pedig garantálja, hogy a szer, amit megkapunk, megfelelő és beadható. Az, hogy tavaly tavasszal jelent meg hazánkban a koronavírus, és egy éven belül már a vidéki településeken is elérhető a vakcina, nem jelenti azt, hogy átgondolatlanul fejlesztették ki. A Pfizer esetében nem egy vadonatúj technológiáról beszélünk, Karikó Katalin már három évtizeddel ezelőtt megalkotta a formátumot, amivel néhány évvel korábban el is kezdtek influenza elleni védőoltást tervezni. A befejezési fázisban voltak, amikor a jelen járvány miatt ezt a technológiát használva áttértek a Covid-19 elleni védőoltás kifejlesztésére. Ettől függetlenül nem célom, hogy meggyőzzek bárkit arról, hogy oltassa be magát, de azt gondolom, választ adhatok a néhány felmerülő kérdésre.

Gondoljuk végig, mi történik akkor, ha valaki nem oltatja be magát, és hogy alakulnak a dolgok akkor, ha igent mond a vakcinára.

Aki nem oltatja be magát és még nem esett át a betegségen, az a jövőben nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik. Ha igazán szerencsés, tünetmentesen átvészeli, de sokkal nagyobb esély van arra, hogy legalább két hétig otthon lesz különböző tünetekkel, kiszolgáltatottan, közben kiesik a munkából és felborul a megszokott élete. Ismét csak szerencsésnek nevezhető, aki szövődmények nélkül jut túl a koronavíruson, ugyanis sok esetben jelentkezik a gyógyulást követően szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, alvászavar és általános gyengeség. A legrosszabb esetben pedig a beteg életét követeli a kór.

A hazánkban jelenleg elérhető Pfizer-BioNTech védőoltás hatékonysága kilencven százalék feletti, így aki beadatja, ha találkozik is a kórokozóval, az esetek jelentős részében észrevétlenül átesik a betegségen, vagy ha tapasztal is tüneteket, azok jóval enyhébbek, mint amilyenek a vakcina nélkül lennének. Mindezek mellett nem kell tartania a szövődmény kialakulásának veszélyétől sem. Aki beoltatja magát, abban rendszerint egyedül az merül fel, hogy a vakcinának lehetnek mellékhatásai. A legnagyobb valószínűséggel semmi egyéb nem történik majd azon kívül, hogy át kell élnie a tűszúrás negatív élményét, esetleg kellemetlenséget okoz az oltás helyén egy-két napig tapasztalható pirosodás, érzékenység. Ugyanakkor – mint minden gyógyszernél –, jelentkezhetnek mellékhatások, de ennek nagyon kicsi az esélye. Ha mégis egészségügyi probléma adódna a szer beadásakor vagy közvetlenül utána, lévén, hogy az oltópontokon szakemberek csoportja figyeli és vizsgálja az oltásra jelentkezőt, azonnal megfelelő ellátásban részesül. Nekem a napokban lehetőségem nyílt rá, így beoltattam magam. Este egy kicsit fájt a vállam, ahová az injekciót kaptam, de másnapra elmúlt, egyéb panaszom nem volt és azóta sincs. A második oltást a hónap végén kell felvennem.

– dr. Zajácz Tamás gyógyszerész, a nyíregyházi 100 Éves Patika tulajdonosa –

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés