Védekezzünk a kiszáradás ellen
2023. 07. 21.

A nyári hónapokban a hőmérséklet gyakran emelkedik elviselhetetlen mértékűre, ez pedig nagy kihívást jelent a szervezet számára. Az izzadással sok vizet és létfontosságú ásványi anyagokat veszítünk, ami ha nem pótoljuk megfelelően, könnyen kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás pedig komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük.

Az első és legfontosabb lépés a folyadékbevitel. Nyáron a megnövekedett izzadás miatt a szervezet napi folyadékszükséglete is nő. A szakértők által javasolt mennyiség naponta legalább 1,5-2 liter, de extrém hőségben vagy nagy fizikai igénybevétel esetén (pl. sport, fizikai munka) akár a 3-4 liter sem ritka. Azonban nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztunk: a víz természetesen az elsőszámú választás, de érdemes elektrolitokban gazdag italokat, mint például a sportitalokat, vagy a gyümölcsléket is fogyasztani.

A második lépés a sópótlás. A verejtékezéssel nem csak a víz, de a szervezet számára létfontosságú sók, azaz elektrolitok (pl. nátrium, kálium, kalcium, magnézium) is távoznak a szervezetből. Ezek hiánya a szervezetben hozzájárulhat a kiszáradás tüneteihez, és hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a keringési zavarok vagy az izomgörcsök. Ezeket pótolhatjuk a már említett elektrolitokban gazdag italokkal, de a normál étkezés során is oda kell figyelni a változatos, tápanyagban gazdag ételek fogyasztására.

A harmadik lépés, hogy napvédelem. A hőségben, különösen a déli órákban a nap ereje a legnagyobb, és a napégés vagy hőguta további folyadékvesztést okozhat. Ha szükséges, kerüljük a napon való tartózkodást ezen órákban, használjunk fényvédő készítményeket, kalapot és hordjunk világos, lenge ruházatot.

Végül pedig fontos, hogy ismerjük fel a kiszáradás tüneteit. Ha émelygést, szédülést, száraz bőrt, száraz szájat, fáradtságot vagy sötét színű vizeletet tapasztalunk, ezek mind a kiszáradás jelei lehetnek. Ilyenkor fontos, hogy azonnal növeljük a folyadék- és sóbevitelt, és ha a tünetek nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz.

Kiemelt partnerünk
MEDHUSA CERALBIN
4400 Nyíregyháza Hatzel tér 1.
Nyitva: 0-24 minden nap!
2018-2024 www.100evespatika.hu Minden jog fenntartva!
powered byForweb - Weboldal készítés